Heeft je kind last van stress? Praat er over!

praten-over-stress-met-je-kind

1 op 3 Vlaamse kinderen tussen 10 en 14 jaar lijdt onder stress en angst. Dit blijkt uit een studie van Luc Swinnen, stress-specialist.
Een enquête van Libelle toot dan weer aan dat 68% van onze lagere school kinderen enige vorm van stress ervaart.
Zo veel voor die “zorgeloze kindertijd” waar we zo graag aan terugdenken.

Cijfers die ons tot nadenken stemmen. Des te meer daar onderzoek ook aangetoond heeft dat stress het brein en de cognitieve ontwikkeling van het kind kan veranderen.

Stress bouwt geleidelijk op …..
Een bepaalde hoeveelheid stress is normaal. Een portie gezonde stress is zelfs goed voor ons alledaags functioneren. Het wordt pas ongezond als de stress continu aanwezig is of zich continu opbouwt.
Stress kent namelijk een geleidelijke opbouw in je lichaam. Vergelijk het met de spanning op een boog. Hoe meer spanning, hoe strakker de boog komt te staan. Tot hij uiteindelijk knapt.

Stress reduceren en hanteren
Stress helemaal elimineren voor je kind, kan niet. En gelukkig maar. Het zal later toch regelmatig in stresssituaties verzeild raken. Veel gezonder is het om je kind te leren omgaan met stress. Indien ze – een voor hen stressvolle situatie –  leren herkennen en aanvoelen kunnen ze hierop inspelen. Ze kunnen leren ontspannen, time out nemen, focussen op positieve gedachten, prioriteiten stellen, enzovoort….

Met kinderen praten over stress
Kinderen die stress ervaren kunnen dit in het begin meestal niet goed plaatsen. Ze voelen meestal wel van alles. Ze krijgen lichamelijke klachten of voelen zich emotioneel niet goed in hun vel. Maar ze weten niet precies wat hen overkomt. Ze kunnen het niet plaatsen. Laat staan er iets aan doen. Met je kind praten over stress kan een eerste stap vooruit zijn. Samen benoemen wat er speelt en oplossingen zoeken, kan al veel betekenen voor je kind.

Een handige website om samen te reflecteren en te praten over stress is www.stresskip.be. Kinderen kunnen hier een stresstest doen, ontspanningstips zoeken en via de “stress check up” kunnen ze nagaan hoe hun lichaam, gevoelens en gedrag kan reageren op stress. Zo leren ze stress te herkennen om het beter te kunnen hanteren of op tijd te reduceren!

Leuke en handige boeken om je kind te leren omgaan met stress zijn
Hadden dino’s ook al stress?” en “Stresskids” van Wendy Peerlings.

dino's

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *