Juwelen maken met natuurlijk materiaal en wederzijdse liefde

Riziki: Juwelen maken met natuurlijk materiaal en wederzijdse liefde
Kinderen maken juwelen met natuurlijk materiaal bij Riziki in Rotselaar.

Riziki…..
een bijzondere plek……….
waar kinderen thuis zijn en hun creativiteit kunnen aanboren….
bij Gerta, een schat van een vrouw met een warm hart voor kinderen, wederzijdse liefde en liefde voor de natuur.

 

Een tijdje geleden was ik met de kinderen van het eerste en het tweede leerjaar enkele dagen mee op kasteelklassen. We verbleven op een prachtig domein in Rotselaar: het Sint-Pauluscentrum. Midden in een bosrijke omgeving. Toen de kinderen vrij spel hadden en op verkenning gingen op het domein, ontdekten ze achter het basketbalveld een klein huisje waar rook uit de schoorsteen kwam. Nieuwsgierig als ze waren, gingen ze een kijkje nemen. En de juffen ook!

Buiten het huisje, stonden allerlei werktuigen en gereedschappen en materialen uit de natuur. Al gauw werden we hartelijk begroet door Gerta en uitgenodigd om binnen een kijkje te komen nemen. Het huisje bestond uit twee kamertjes, boordevol materialen om sieraden mee te maken. Van schelpen, tot stukjes hout, allerlei soorten stenen, kralen, touwtjes, verf, spuitbusjes, gereedschap enzovoort.

Gerta vertelde ons dat dit atelier ter beschikking staat van de kinderen. Het is ‘hun atelier’ want zij maken hier de dingen. Zonder hen zou het atelier niet bestaan. Gerta maakt het op deze manier mogelijk voor kinderen om hun creativiteit te benutten. Zo vindt ze het heel belangrijk dat kinderen ‘natuurlijke’ materialen in hun handen krijgen om mee te werken. Ze hebben dezer dagen zoveel plastic, metaal, en andere kunststoffen vast. Dit is allemaal ‘dood’ materiaal. Het is zo belangrijk voor kinderen, en voor volwassenen trouwens ook, om ook met levend materiaal te werken!

Kinderen kunnen bij Gerta sieraden komen maken. Met de jongens maakt ze soms ook een katapult. De kinderen mogen experimenteren, combineren en ze bewerken de materialen zelf. Dat wil zeggen dat ze zelf mogen zagen, schuren, verven, ….. Gerta houdt een oogje in het zeil. Maar kinderen zijn zo met hun aandacht bij wat ze aan het doen zijn, dat ze niet vaak hoeft te helpen, zegt ze.

Het atelier heet Rikziki. Dit is Swahili en betekent zoveel als “voorzienigheid, geschenk van God ”. Gerta vertaalt dit als “iedereen is een geschenk van God voor de ander”. Je voelt dit levengevend principe meteen als je Gerta ontmoet. Ze straalt dit helemaal uit. En brengt de kinderen op een eenvoudige manier in contact met dit vaak vergeten principe. Zo mochten de kinderen iets uitkiezen om mee te nemen: een schelpje, een mooie steen, …. Dat was met liefde gegeven.

De kinderen waren eerst verbaasd dat ze zomaar iets meekregen. Maar Gerta legde aan de kinderen uit dat zij haar ook iets in ruil gaven; hun bezoek, hun appreciatie en hun dankbaarheid voor wat ze gekregen hadden. De blik in de ogen van de kinderen was geld waard! En wonderbaarlijk had het een heel mooi effect. Eén van de kinderen vond de volgende dag een mooie steen in het bos en wou deze meteen aan Gerta gaan schenken! Heerlijk toch, wederzijdse liefde.

Kinderen zijn altijd welkom bij Rikziki in Rotselaar. Groot en klein. In het weekend of de vakantie. Ook ouders zijn meer dan welkom maar hoeven niet te blijven. De kinderen hebben alle tijd om te werken en nemen héél wat meer mee naar huis dan alleen maar hun sieraad!

Zo was het ook bij mij. Door de wijze en hartelijke woorden van Gerta, zag ik weer in hoe belangrijk het is om creatief bezig te zijn met “echte” materialen. En zo nam ik mijn oude hobby weer op: haken! Daarvoor dacht ik dat ik hier geen tijd voor had. Maar het werkt heel aardend, voedend en ontspannend. Net wat ik nodig had! Dank je wel, Gerta! Voor de wijze woorden en de bijzondere ontmoeting met jou warme en liefdevolle persoonlijkheid!

Leerkrachten die op bosklassen gaan in het Sint-Pauluscentrum kunnen ook een workshop reserveren bij Gerta. Ze werkt dan 3 uur met groepjes van max. 15 kinderen. Deze workshop is betalend en kost €2 per kind. Meer informatie en reservatie kan via het Sint-Pauluscentrum zelf.

Sint-Pauluscentrum
Galgenstraat 36 – 3110 Rotselaar

Kinderen maken zelf juwelen in Riziki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *